Les Festes de la Beata són les festes populars d’estiu de Vilafranca i no són pròpiament les festes patronals, atès que la patrona de la població és Santa Bàrbara ( 4 de desembre ).
L’origen de la celebració d’aquestes festes se situa a finals del segle XVIII. En aquest sentit, cal assenyalar que les festes d’estiu de Vilafranca se celebraven anteriorment per Sant Agustí, atès que, coincidint amb la celebració d’aquesta onomàstica, es va constituir, l’any 1685, la vicaria in capite de Vilafranca. No obstant això, les festes de la Beata varen desplaçar paulativament la Festa de Sant Agustí, que es va mantenir com a festa litúrgica solemne fins a mitjans del segle XX. El fet de què el 28 de juliol, dia de Santa Catalina Thomàs, coincidís amb la finalització de les feines de la sega i del batre, va tenir-hi molt a veure.
Les festes de La Beata se celebraven amb ofici litúrgic i ballada, amb el cós i amb música de xeremies, tambor i flabiol. Amb el pas del temps, les festes de la Beata varen anar incorporant elements nous.
L’element tradicional per excel-lència, és la sortida del dimoni del divendres de festes, acompanyat per caparrots i colla de xeremiers, que encara es manté i que any rere any assoleix més protagonisme.